Een pasta-expert uit Los Angeles vertelt je al zijn geheimen
Pesto, bolognese of carbonara: pasta is er in allerlei soorten en maten. Er is altijd wel een pasta die je lekker vindt. Als je regelmatig zelf aan de slag gaat in de keuken, weet je dat het koken van de pasta de basis is van een overheerlijk gerecht. Pasta koken is op zichzelf niet heel moeilijk, maar met deze vijf tips wordt het allemaal nog nét iets lekkerder. Chefkok Evan Funke deelt zijn beste tips om de perfecte pasta klaar te maken.
Generatie op generatie
Evan Funke is de eigenaar van een restaurant in Los Angeles, waar uitsluitend verse pasta wordt geserveerd. Een echte kenner dus. Funke liep ooit stage bij ‘pasta maestra’ Alessandra Spisni in Bologna. Nog steeds gaat de chefkok twee keer per jaar naar Italië, waar hij pasta leert maken van mensen die dat van hun moeder hebben geleerd. Zo gaat het vakmanschap van generatie op generatie. Evan serveert niet alleen ‘normale’ spaghetti, maar ook onbekendere vormen van pasta. Om enigszins in de buurt te komen van een perfecte pasta, deelt Evan alvast de volgende vijf tips.
1. Verdrink de pasta niet
Bij een pastagerecht draait het niet om de saus, maar om de pasta zelf. Laat de pasta dan ook niet verdrinken in een grote hoeveelheid saus. In Nederland vinden we het fijn om veel ingrediënten in de saus te stoppen, het wordt dan ook een hele uitdaging om dat te beperken. “Houd het subtiel”, is toch het advies van Funke.
2. Blijf roeren
In het restaurant van Evan staan allerlei romige pasta’s op het menu, maar zonder enorme hoeveelheden slagroom of kaas. Het is een eenvoudig trucje: blijf roeren als je de pasta bij de saus voegt. Op die manier komt het zetmeel uit de pasta in de saus en dat zorgt weer voor de romigheid die we zo graag willen. Gebruik een beetje kookvocht bij het roeren voor een gebonden en lekkere smaak.
3. De juiste soort pasta kiezen
Bepaalde soorten pasta en bepaalde soorten saus horen bij elkaar, dat is al generaties lang zo bepaald. De regel is: hoe dikker de saus, hoe breder de slierten. Bij pasta’s als fusilli passen sauzen met een fijne structuur. De dikte van de saus bepaalt dus hoe goed het blijft plakken aan de pasta. Goed om op te letten dus, als je de volgende keer voor het pastaschap staat.
4. Zout toevoegen
Waarschijnlijk voeg je al zout toe aan de pasta tijdens het koken. Volgens Funke mag de hoeveelheid zout gelijk zijn aan wat je gebruikt voor een pan soep. Houd wel rekening met de hoeveelheid zout die je toevoegt aan de saus. Als je saus al heel zoute ingrediënten bevat, dan kun je wat minder zout bij de pasta voegen.
5. Seizoensproducten
De pasta is zo lekker als de ingrediënten waarmee je hem combineert, aldus de Italianen. Kijk daarom eens wat er op het moment lokaal geoogst wordt. In de zomer is het heerlijk om wat verse tomaten toe te voegen. Samen met knoflook en olijfolie vormen die de perfecte spaghettisaus. ’s Winters kun je denken aan winterharde groente zoals pompoen en in de lente kun je erwten in het pastawater blancheren. Elk seizoen brengt iets lekkers met zich mee en zo kun je het hele jaar door variëren met je pasta!
Lees ook: Lifehack: handige manier om pasta af te gieten gaat viraal
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Margriet | Beeld: Pexels