Weet jij bijvoorbeeld wanneer je aardappelen het beste in de pan kunt doen?
Aardappels staan bij menig Nederlander wekelijks op het menu. Helemaal nu we volop in de tijd van stamppotten zitten. Maar hoe kook je aardappelen eigenlijk het beste: door ze in koud of in kokend water in de pan te doen? En op welke manier kun je de pieper het beste schillen? Wij delen vijf handige feitjes met jullie.
Dikmaker
Allereerst moeten we een misverstand de wereld uit helpen. Aardappels hebben namelijk een lastig imago doordat ze regelmatig als dikmakers worden bestempeld. Maar de pieper is op zichzelf helemaal geen dikmaker, het ligt er vooral aan hoe je ‘m eet – gekookt, gebakken of met jus bijvoorbeeld. Aardappelen zijn ook een gezonde toevoeging aan je maaltijd, want ze zitten boordevol vitamine C en B6. Daarnaast bevatten ze kalium, calcium en fosfor. Je kunt dus met een gerust hart piepers op het weekmenu zetten!
Met of zonder schil?
Er zijn vele soorten aardappelen, die je ook weer op verschillende manieren kunt eten. Maar wat is eigenlijk het verschil? Als je het maximale qua vitaminen en mineralen uit je aardappel wilt halen, moet je hem met schil eten. Let wel op dat niet alle soorten hier geschikt voor zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende soorten piepers, die elk voor andere doeleinden geschikt zijn. De Opperdoes en Roseval kun je gewoon met schil en al eten. Houdt per persoon dan zo’n 200 gram aan. Bloemige of kruimige aardappels zijn geschikt voor puree en stamppot, de vastkokende blijft juist mooi van vorm en kun je ook goed bakken.
Liever een maaltijd zonder schil? Schil de aardappelen dan en spoel ze af voordat je ze in een laagje water zet, zo spoel je het overtollige zetmeel weg. Bloemige of kruimige aardappelen hebben weinig water nodig, omdat ze gaar stomen. Een vastkokende variant kun je beter wel in ruim kokend water zetten.
Aardappelen schillen
Ga je voor een geschilde aardappel? Dan wil je natuurlijk weten op welke manier je dat het beste kunt doen. Gelukkig hebben wij dankzij TikTok een manier ontdekt waarop je aardappelen razendsnel kun schillen. Het trucje is erg simpel. Eerst steek je een vork in het ‘kontje’ van de aardappelen. Daaraan houd je de aardappel vast, terwijl je met een dunschiller rondom de schil verwijdert in de lengte. Trek vervolgens de vork uit de aardappel en pak het kontje nog even mee. Benieuwd hoe dat eruitziet? Je ziet het in dit TikTok-filmpje:
@thatdudecancook Best potato hack ever #potato #kitchenhacks #cookingtips #cooking #learnontiktok
Koud of kokend water?
En dan nu de hamvraag: hoe kun je ze het beste bereiden? Steeds meer mensen beschikken over een kraan met kokend water-functie erop. Ideaal voor pasta bijvoorbeeld – dat gaat namelijk pas in de pan zodra het water kookt. Maar hoe zit het met aardappels? Is zo’n nieuwe functie hier ook perfect voor, of kunnen we beter bij onze oude patronen blijven en ze in koud water opzetten? Volgens Paul Zonnenberg, eigenaar van restaurant Jacketz, is dat laatste het geval. Zo zegt hij in het AD: “Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de ze oneven gaar worden.” Aha!
Mislukte puree redden
Heb je van die gekookte piepers aardappelpuree gemaakt, maar is deze te waterig geworden? Balen! Maar gelukkig hoef je ‘m niet weg te gooien. Je kunt puree op verschillende manieren nog redden. Te waterige aardappelpuree ontstaat meestal doordat de gekookte aardappelen in te kleine stukjes zijn gesneden, niet genoeg zijn afgegoten of te gaar waren. De oplossing: schep de waterige aardappelpuree in een pan op laag vuur en blijf roeren om de overtollige vloeistof te laten verdampen. Zijn de aardappelen heel waterig? Dan kun je maizena of instant aardappelpuree gebruiken om de juiste structuur te krijgen. Voeg dit telkens met een halve theelepel toe om de puree te laten indikken tot de gewenste consistentie. Benieuwd hoe je aardappelpuree die te zout, te klonterig of juist te plakkerig is nog kunt redden én hoe je het de volgende keer kunt voorkomen? Je leest het hier!
Ook lekker: Zo maak je de allerlekkerste gekruide aardappels uit de oven
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: MAX Vandaag, Kookfans archief | Beeld: Pexels