Zo leer je nog eens wat over deze bijzondere specerij!
Kruidnagel wordt in diverse gerechten gebruikt: je kunt het onder andere door een pastasaus en een mueslimix gooien, maar je kunt er bijvoorbeeld ook thee van zetten. Je verwacht het misschien niet, maar deze specerij zorgt niet alleen voor een sterke en pittige smaak. Het is ook erg goed voor je! Wij zetten vier voordelen van kruidnagel voor je op een rij.
Wat is kruidnagel precies?
Kruidnagel bestaat uit kleine, gedroogde bloemknoppen. Die knoppen zijn afkomstig van een kruidnagelboom. De smaak lijkt op die van kaneel, maar het is nog iets pittiger. Je kunt in veel winkels zowel hele als gemalen kruidnagels kopen. Vaak worden ze in combinatie met kaneel of nootmuskaat voor een gerecht gebruikt. Ze bevatten amper calorieën en bestaan uit een mix van vitaminen en mineralen (onder andere ijzer, calcium, vitamine A en kalium). Er zijn verschillende redenen om vaker voor kruidnagel in je eten te kiezen. Hieronder vind je ze:
1. Natuurlijke pijnstiller
Kruidnagel wordt al eeuwen als natuurlijke pijnstiller gebruikt, onder andere wanneer mensen kiespijn hadden. Dit komt door eugenol, de stof die de specerij ook haar hele specifieke geur geeft. Eugenol is namelijk een natuurlijk verdovingsmiddel. Tegenwoordig kun je kruidnagelolie of een kruidnagel mondspoeling kopen om pijn mee te verzachten.
2. Antibacterieel
Kruidnagel heeft antimicrobiële eigenschappen. Dat houdt in dat ze de groei van bacteriën en andere micro-organismen kan stoppen. Kruidnagelolie blijkt zeer effectief te zijn bij het doden van de bacterie die diarree en vermoeidheid kan veroorzaken. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die dagelijks mondwater met kruidnagel gebruiken minder tandplak en bacteriën in hun mond hebben.