Esther Reitsema

Zo wordt fonduen écht een feest

Kaasfonduen is gezellig én ontzettend lekker. In een restaurant krijg je er standaard brood en wat groenten bij, maar er zijn eigenlijk nog veel meer ingrediënten die er goed bij smaken. We zetten de dertig lekkerste dippers op een rij.

Vlees/vis

Bij vlees en vis is het belangrijk dat het gaar is voordat je het in de kaasfondue dipt. In tegenstelling tot bij de klassieke fondue, gaart het hierin namelijk niet. Deze dippers zijn het lekkerst bij kaasfondue:

  • Biefstuk
  • Garnalen
  • Kipspiesjes
  • Gehaktballetjes
  • Varkenshaas
  • Kipfilet
  • Knakworstjes
  • Schnitzel
  • Droge worst
  • Ham (in blokjes)

Ook lekker is om stukjes vlees aan een spiesje te rijgen en deze (gegaard, natuurlijk) in de kaas te dippen. Yum!

Groenten

Eigenlijk kun je bijna alle groenten wel gebruiken voor een avondje kaasfondue. Toch vinden wij deze het lekkerst om in de gesmolten kaas te dippen:

  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Champignons (of andere paddestoelen)
  • Pompoen
  • Wortels
  • Paprika
  • Snoeptomaatjes
  • Spruitjes
  • Asperges
  • Komkommer
  • Radijs
  • Witlof

Ook bij de meeste groente geldt dat ze gegaard moeten zijn voordat ze klaar zijn om gedipt te worden. Vooral bij paddestoelen is dit belangrijk: deze kunnen namelijk zelfs giftig zijn als ze niet worden gegaard. De meeste andere groente zóu je rauw kunnen eten, maar een brok harde bloemkool of pompoen? We raden het niet aan. Wortel, paprika, tomaat en komkommer kun je natuurlijk wel gewoon rauw in de gesmolten kaas dippen.

Overige dippers

Naast groenten, vlees en vis zijn er nog een heleboel dippers die goed passen bij kaasfondue. Dit zijn onze favorieten:

  • Brood (in alle soorten en maten)
  • Tortillachips
  • Gebakken aardappeltjes
  • Gevulde pasta
  • Soepstengels
  • Friet (van gewone of zoete aardappel)
  • Aardappelkroketjes
  • Soepstengels

Lees ook: Het beste nieuws van de dag: kaas is superfood

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock