Redactie Kookfans
15 min.
7 pers.
Ingrediënten
  • 240 milliliter sinaasappelsap
  • 2 appels
  • 240 milliliter appelcider
  • 960 milliliter rode wijn
  • 1 theelepel kruidnagels
  • 8 kaneelstokjes
  • 7 suikerklontjes
  • Rum naar behoefte
  • Suiker naar smaak

Perfect om een kille avond of fijne date op te warmen

Hoewel het met temperaturen ruim boven het nulpunt weinig winters aanvoelt, kan het ‘s avonds toch flink koud worden. En wat is er dan lekkerder dan met een warm drankje of een borrel onder een dekentje te zitten? Precies: met een warm drankje dat óók een borrel is onder een dekentje zitten. Aan de slag!

Spektakelstukje

Deze warme wijncocktail maakt ongetwijfeld indruk op je gasten. Hoewel er geen indrukwekkende mix- en shake-kunsten aan te pas komen, is dit een bijzonder vurig drankje. Letterlijk, want ook flamberen hoort bij dit recept. Mocht je dat toch te spannend vinden, dan leggen we je straks uit hoe je dit drankje zónder vuur maakt.

Heet drankje

Vooraf is het goed om te onthouden dat een gemiddeld wijnglas waarschijnlijk niet geschikt is voor deze warme wijncocktail. Door de hitte van het drankje kan het glas knappen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Gebruikers van de mobiele site vinden de ingrediënten onderaan het recept.

Zo maak je deze kruidige wijncocktail:

  • Giet de rode wijn in een flinke karaf. Voeg hier het sinaasappelsap aan toe via een zeef om de pulp eruit te filteren.
  • Doe nu de cider, kruidnagels en de helft van de kaneelstokjes erbij. Breng het geheel aan het sudderen, maar niet aan de kook om er een warme punch van te maken.
  • Snijd de appels over de breedte in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Laat de schil eromheen zitten. Leg de middelste plakjes met een stervormig klokhuis terzijde en doe de rest van de plakjes bij de punch.
  • Giet de punch in een hittebestendig glas.
  • Pak nu de overgebleven appelschijfjes erbij en druk eventuele stukjes van het klokhuis uit het midden zodat er een stervormige opening ontstaat.
  • Plaats het schijfje appel voorzichtig bovenop de ingeschonken wijncocktail.
  • Giet nu een beetje rum in een hittebestendig glas of kommetje en houd een leeg glas bij de hand voor de lepel.
  • Dompel een suikerklontje in de rum en zorg dat deze de drank goed absorbeert. Plaats deze met de lepel voorzichtig op de ster in het drijvende appelschijfje.
  • Gebruik een aansteker om het suikerklontje aan te steken tot de suiker begint te bubbelen en er een blauwe vlam te zien is.
  • Indien nodig: blijf kleine beetjes rum over de suiker gieten tot deze volledig gesmolten is.
  • Roer het geheel door met een kaneelstokje en geniet direct van deze warme traktatie.
  • Proost!

Flambeertips

Het flamberen van drank werkt beter naarmate er meer alcohol in de rum zit. Veel rum bevat rond de 40% alcohol, maar met een hoger percentage boek je bij het flamberen betere resultaten. En heb je nu geen behoefte aan zo’n vuurshow? Geen punt. Je kunt de suikerklontjes (of losse suiker) ook rechtstreeks door je glas roeren. Dat scheelt weer verbrande vingers.

Lees ook: Warme cocktail? Zo maak je zelf een winterse mojito

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Tasty | Beeld: Videostill