Redactie Kookfans
20 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 4 eidooiers
  • 150 milliliter gecondenseerde melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 200 milliliter sterke espresso's (ongeveer 4 dubbele espresso's)
  • Puur chocoladeraspsel (optioneel)

Dit bijzondere recept kent een bijzonder verhaal

Een goed ontbijt begint natuurlijk met een kop koffie en een eitje. Maar een eitje ín je koffie, heb je dat al eens geprobeerd? Dit heerlijke gerecht is afkomstig uit Vietnam en kun je het beste vergelijken met een soort vloeibare tiramisu. Dat is nog eens een vliegende start van je dag!

Bijzondere uitvinding

In Noord-Vietnam komt deze koffie met ei, of de Ca Phe Trung, zoals deze lokaal heet, regelmatig voor. Het drankje is licht, zoet, romig en…een volledig ontbijt. Vietnamese foodie Vicky Pham vertelt over een man genaamd Giang. In 1946, tijdens de Vietnamese oorlog, werkte hij in Hanoi als bartender voor een hotel. Omdat er sprake was van een melktekort, ging Giang op zoek naar alternatieven. En zo kwam hij uit bij eidooiers en suiker.

Succes

Giang besloot het drankje aan zijn gasten te serveren en zij waren er helemaal weg van. Sterker nog: de bijzondere eierkoffie werd zo’n groot succes, dat Giang voor zichzelf besloot te beginnen. Hij zei het hotel vaarwel en startte in 1946 zijn eigen koffietentje in Hanoi. Extra leuk: je kunt ook vandaag de dag nog terecht voor een goede kop koffie met ei. Op verschillende toeristische sites vind je volop lovende reviews over Giangs bijzondere koffie. Mocht je toch al van plan zijn om Hanoi te bezoeken, dan kan een bezoek aan dit bijzondere cafeetje dus niet ontbreken. Maar als een reis naar Vietnam er niet in zit: hieronder vind je het recept voor de bijzondere Vietnamese koffie.

Zo maak je de Vietnamese koffie met ei:

  • Doe de eidooiers, gecondenseerde melk en het vanille-extract in een grote kom en mix door elkaar met een elektrische mixer. Het geheel is klaar als het licht en schuimend is – dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Maak ondertussen de benodigde koffie.
  • Zet 4 hittebestendige glazen of ramequins in iets grotere schalen die voor de helft gevuld zijn met kokend water. Zo blijft de koffie in de glazen langer heet.
  • Verdeel de verse koffie over de glazen, maar zorg dat je twee eetlepels overhoudt. Verdeel nu het eierschuim over de glazen koffie.
  • Sprenkel de overgebleven koffie over het schuim zodat deze ook een mooi kleurtje krijgt.
  • Rasp er vervolgens wat pure of extra pure chocolade overheen.
  • Serveer direct, met lepels.
  • Goedemorgen en tast toe!

Lees ook: Recept: ‘Dalgona’ koffie met Nutella

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: BBC Good Food / Vicky Pham | Beeld: Unsplash, L.D.I.A