Dorien Ypma

Wat dacht je van een zomerse cocktail, ijsjes of een gin-tonic cheesecake?

Na zo’n lange, warme dag he b je wel een borrel verdiend. Je hebt geluk, want vandaag is het ‘Wereld Gin Dag’. Dat vinden we natuurlijk helemaal niet erg. Lees hier drie heerlijke recepten met één belangrijk ingrediënt: gin. Snel naar de winkel en zorg ervoor dat je vanavond nog aan de gin zit, in welke vorm dan ook! 

Zomerse cocktail

Wat de zomerse cocktail van gin tonic écht lekker maakt is de bosbessensiroop. Het drankje verandert meteen in een perfect zomers drankje vol met fruitige en zoete smaken.

gin-tonic

Zo maak je de gin tonic met bosbessensiroop

  • Breng 150 gram verse of bevroren bosbessen, twee eetlepels kristalsuiker en één eetlepel water in een kleine steelpan op middelhoog vuur aan de kook, om de bosbessensiroop te maken.
  • Zet het vuur laag en laat het al roerend ongeveer vijf minuten doorkoken, tot de meeste bosbessen zijn opengebarsten.
  • Haal de bosbessen uit de pan en doe ze in kleine kom, zet de kom in de koelkast.
  • Verdeel vier eetlepels bosbessensiroop over twee – met ijs gevulde – glazen. Voeg 90 milliliter gin toe en vul dit aan met 360 milliliter tonic water. Voeg naar eigen smaak meer bosbessensiroop of tonic water toe.
  • Garneer het glas met een limoenschijfje.
  • Proost!

Gin-tonic cheesecake

Wil jij liever de gin verwerken in een taartje? Dat kan! Lees hier hoe je een heerlijke frisse gin-tonic cheesecake maakt.

gin & tonic cheesecake

Zo maak je de gin-tonic cheesecake

  • Bekleed een springvorm van 24 centimeter met bakpapier.
  • Meng 250 gram fijngemalen Lotus speculoos koffieleutjes en 80 gram gesmolten boter in een kom. Doe het kruimelmengsel in de springvorm en verdeel het over de bodem. Druk het aan met de achterkant van een lepel.
  • Doe 560 gram zuivelspread, 500 gram mascarpone, 80 gram kristalsuiker, rasp van één citroen, rasp van één limoen, rasp van een halve sinaassappel, het sap van twee citroenen en het sap van een halve limoen in een kom. Roer tot er een soepel geheel ontstaat. Lepel het mengsel vervolgens in de springvorm het zet het in de koelkast.
  • Laat zes gelatineblaadjes weken in een kom met koud water voor ongeveer 5 tot 10 minuten.
  • Doe het sap van één citroen, het sap van één limoen, 100 gram kristalsuiker, 4 eetlepels gin en 300 milliliter water in een pannetje en verwarm dit op zacht vuur. Roer af en toe door en laat het geheel opstaan tot de suiker volledig is opgenomen.
  • Knijp het water uit de gelatineblaadjes en voeg deze blaadjes één voor één al roerend toe aan het gin tonic mengsel.
  • Schenk vervolgens het mengsel over de cheesecake. Laat de cheesecake minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Garneer de cheesecake met schijfjes citroen en muntblaadjes.
  • Geniet ervan!

IJsjes van gin-tonic

Niets verfrissender tijdens dit warme weer dan een heerlijk koel ijsje. En niet zomaar een ijsje, maar eentje die is gemaakt van de beste combinatie ooit: gin en tonic.

gin tonic ijsje

Zo maak je een gin-tonic ijsje

  • Snijd een komkommer is dunne schijfjes. Dit kun je ook gemakkelijk met een kaasschaaf doen, zo schaaf je dunne plakjes van de komkommer af.
  • Mix in een blender of kom drie glazen tonic, 45 milliliter gin en sap van een halve limoen.
  • Doe de schijfjes van de komkommer in de onderkant van de ijsvormpjes en giet hier het gin-mengsel in.
  • Zet de ijsjes in de vriezer en laat deze ongeveer 12 uur staan.
  • Enjoy!

Lees ook: Cheers! Zo gezond is een gin & tonic

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Kookfans | Beeld: Adobe Stock