Gooi ze niet weg!
Als je eieren eet, wat doe je met de eierschalen na afloop? Grote kans dat je ze gewoon weggooit, zonde! Wist je dat eierschalen voor 90 procent uit zuiver calcium bestaan? Zoveel kalk in voeding zie nergens anders. Calcium is het meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam. Het is niet alleen essentieel voor gezonde botten en tanden, maar ook zenuwen en spieren.
Eierschaal
Hoeveel eiwit in een ei zit vragen we ons vaak af, maar de schaal blijkt wel supergezond te zijn. In meerdere studies die door het National Institute of Health zijn uitgevoerd blijkt dat gemalen eierschaal poeder goed wordt geabsorbeerd door het menselijk lichaam en meerdere positieve effecten op de gezondheid heeft. Zo versterkt het de botten, helpt het gezondere bloedcellen te produceren, ondersteund het de cholesterol én verlaagt het de bloeddruk. Een halve theelepel eierschaal calcium bevat ongeveer 1.000 tot 1.500 milligram calcium of 90 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
De verwerking van eierschalen
Nu is het natuurlijk nog de vraag hoe je eierschalen precies kunt eten. Gelukkig is er een zeer eenvoudige manier om dit te doen:
- Indien eierschalen niet zijn gekookt; kook ze gedurende 10 minuten om eventuele schadelijke bacteriën te doden.
- Koel de eierschalen af en vervolgens vermaal je ze in een koffie- of kruidenmolen totdat het een poedersubstantie is geworden.
- Bewaar de poeder in een luchtdichte pot.
De meest voorkomende manier om eierschaal poeder door het lichaam op te laten nemen is om een halve theelepel toe te voegen aan een glas water. Je kunt ook experimenteren door het toevoegen bij havermout of zelfgemaakte smoothies.
Lijken deze opties je niet zo smakelijk toe? Kijk dan op de volgende pagina om te leren hoe je eierschalen aan je koffie toevoegt. Hierdoor wordt je koffie niet alleen gezonder, maar ook lekkerder! Daarnaast leren we je koffiekopjes schoon te maken met eierschalen.
Pagina 1/2